ساختار رکتوم چیست؟

 عکس رکتوم چیست و کجاست

راست روده دارای دو پیچ است: خم شدن ساکرال (خم پشتی) از فرم مقعر ساکروم، خم پرینه (خم شکمی) که از احاطه رکتوم توسط عضله بالابرنده آنی ( پروب رکتال) ناشی می شود. در اینجا نقطه انتقال به کانال مقعدی (اتصال آنورکتال) است.

رکتوم از نظر مورفولوژیکی شبیه روده بزرگ است. مشخصه سه چین عرضی ثابت (دریچه های هیوستون) است. چین میانی رکتوم (دریچه Kohlrausch) قویترین عضله در این قسمت است و در حدود 7 سانتی متر با فاصله از مقعد قرار دارد. تومورهای زیر این چین ممکن است در طول معاینه رکتوم دیجیتال قابل لمس باشند. آمپول رکتوم (بخش بین دریچه کولر آوش و محل اتصال آنورکتال) کاملاً کششی است و به عنوان یک مخزن در هنگام اجابت مزاج عمل می کند.

رکتوم توسط شریان رکتوم فوقانی (شاخه شریان مزانتریک تحتانی)، شریان رکتوم میانی (شاخه شریان ایلیاک داخلی) و شریان رکتوم تحتانی (شاخه شریان پودندال داخلی از شریان ایلیاک داخلی) تامین می شود. عروق لنفاوی در امتداد وریدها حرکت می کنند، به همین دلیل است که کارسینوم رکتال پروگزیمال ترجیحاً به کبد متاستاز می دهد در حالی که کارسینوم رکتوم دیستال به ریه ها متاستاز می دهد.

بیشتر بخوانید: تنگی مقعد و درمان

وظیفه و عملکرد

رکتوم آخرین ایستگاه قبل از دفع مدفوع از طریق کانال مقعدی است. الکترولیت های روده بزرگ مانند سدیم، پتاسیم، کلرید جذب شده و مواد غیر قابل هضم غذا توسط باکتری های بی هوازی تجزیه می شوند. مدفوع از طریق جذب آب غلیظ شده و با مخاط مخلوط می شود.

بعلاوه رکتوم بخشی از اندام خودداری است و نقش مهمی در مکانیسم اجابت مزاج دارد. حس دفع به سیستم عصبی مرکزی منتقل می شود و به فرد میل به اجابت مزاج می دهد. رکتوم اکنون می تواند تصمیم بگیرد که اجابت مزاج را با شل کردن یا کشش عضله بالابرنده و عضله اسفنکتر آنی خارجی شروع کند یا به تاخیر بیاندازد.

بیماریها و اختلالات رکتوم

بیماریهای رکتال و رکتوم یکی از شایع ترین مشکلات در ناحیه نشیمنگاه هستند. در ادامه این مطلب به بررسی متعدد ترین بیماریها پرداختیم:

بواسیر یا هموروئید

هموروئید چیست؟ شایع ترین بیماری در ناحیه پروکتولوژی است. آنها ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند، اما در 50٪ موارد ممکن است شکایاتی وجود داشته باشد که کیفیت زندگی بیماران را مختل کرده است. افرادی که علائمی از این عارضه دارند باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشند، زیرا اکثر موارد با موفقیت درمان می شوند.

بیشتر بخوانید: بواسیر چیست و چه علائمی دارد؟

هموروئید گشاد شدن رگ های خونی بوده که از کانال مقعد بیرون زده است. آنها می توانند در انواع زیر باشند:

  • بواسیر خارجی، زمانی که آنها در اطراف مقعد قرار دارند.
  • بواسیر یا هموروئید داخلی که بسته به شدت آنها ممکن است قابل مشاهده باشند یا نباشند.

شایع ترین شکایات مربوط به هموروئید عبارتند از:

  • از دست دادن خون زیاد یا کم از طریق مقعد، معمولاً پس از تخلیه روده.
  • وجود تورم؛
  • درد، که معمولاً به عنوان یک ناراحتی ظاهر می شود.

درمان بواسیر به طور کلی با ایجاد عادات سبک زندگی سالم، با ورزش بدنی و اصلاح رژیم غذایی شروع می شود که میزان مایعات و فیبر را افزایش می دهد. همچنین اصلاح عادات روده، اصلاح یبوست، چه از طریق غذا یا در برخی موارد، با استفاده از ملین ها بسیار مهم است.

برای تسکین علائم، می توان از حمام سیتز و داروهای مورد نظر دکتر بواسیر نیز استفاده کرد.

hpvdarman.com

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

علت و درمان ترشحات مقعدی چیست؟ + عکس

درمان قطعی بیماری های مقعدی-نشیمنگاهی؛ بواسیر، شقاق، فیستول و…

فیستول چیست؟ علائم، علت و تشخیص بیماری فیستول مقعدی