انواع پولیپ های روده بزرگ
پزشکان پولیپ های روده بزرگ را به روش های مختلفی دسته بندی می کنند. یکی از این روش ها بررسی شکل ظاهری آنها می باشد. اگر پولیپ شبیه یک قارچ بوده و دارای “سر” و “ساقه” باشد، به آن “پدانکوله” می گویند. اما اگر ساقه نداشته باشد و بیشتر به صورت یک برآمدگی با پایه ای پهن دیده شود، به آن “سسیل” گفته می شود.
علاوه بر شکل ظاهری، پزشکان نحوه ظاهر شدن پولیپ ها زیر میکروسکوپ را نیز در نظر می گیرند. انواع مختلف پولیپ از نظر ویژگی های میکروسکوپی تفاوت دارند، زیرا فرآیندهای رشد و تکامل آن ها متفاوت است. همین فرآیندها نقش تعیین کننده ای در احتمال تبدیل پولیپ به سرطان دارند. بنابراین، انواع مختلف پولیپ ها دارای پتانسیل متفاوتی برای تبدیل به سرطان هستند.
انواع پولیپ روده بزرگ
انواع پولیپ روده بزرگ عبارتند از:
- پولیپ آدنوماتوز (آدنوم).
- آدنوم های لوله ای
- آدنوم های ویلوس.
- آدنوم توبولویلوس.
- پولیپ دندانه دار.
- پولیپ هایپرپلاستیک
- ضایعات دندانه دار بیجا.
- آدنوم های دندانه دار سنتی
- هامارتوما (پولیپ نوجوانان).
- التهابی (کاذب پولیپ).
تفاوت پولیپ نئوپلاستیک با پولیپ غیر نئوپلاستیک
می توان گفت که اکثریت متخصصان روده و کولورکتال پولیپ های روده بزرگ را به عنوان نئوپلاستیک یا غیر نئوپلاستیک دسته بندی می کنند تا بتوان به درستی مشخص کرد که کدام نوع احتمال دارد به سرطان تبدیل شود. پولیپ های نئوپلاستیک می توانند به سرطان تبدیل شوند. در مقابل پولیپ های غیر نئوپلاستیک نمی توانند.
پولیپ های نئوپلاستیک عبارتند از:
- تمام پولیپ های آدنوماتوز (آدنوم).
- ضایعات دندانه دار بیجا.
- آدنوم های دندانه دار سنتی
پولیپ های غیر نئوپلاستیک عبارتند از:
- پولیپ هایپرپلاستیک
- پولیپ نوجوانان
- پولیپ های کاذب التهابی
شیوع بیماری چقدر است؟
پولیپ های روده بزرگ پدیده ای رایج هستند، به ویژه با افزایش سن احتمال ابتلا به آنها بالاتر می رود. به طور کلی، حدود ۲۰ درصد از بزرگسالان و تقریباً ۴۰ درصد از افراد بالای ۵۰ سال به این عارضه مبتلا می شوند. حتی در میان کودکان نیز حدود ۶ درصد احتمال وجود پولیپ های روده بزرگ وجود دارد. افراد از تمامی قومیت ها و جنسیت ها ممکن است در معرض خطر پولیپ های روده و سرطان روده باشند. با این حال، این عارضه در کشورهای غربی کمی بیشتر مشاهده می شود.
چند درصد از پولیپ های روده سرطانی هستند؟
بیشتر پولیپ های روده بزرگ این پتانسیل را دارند که به سرطان تبدیل شوند، به همین دلیل پزشکان آن ها را طی کولونوسکوپی برمی دارند. با این حال، تعداد کمی از آن ها در حقیقت به سرطان تبدیل می شوند و این فرایند معمولاً نیازمند گذر زمان زیادی است. کولونوسکوپی های دوره ای پولیپ ها را قبل از اینکه فرصتی برای سرطانی شدن پیدا کنند، از بین می برد.
حدود ۷۵ درصد از سرطان های روده بزرگ از پولیپ های آدنوماتوز شروع شده و تقریباً ۸۰ درصد از کل پولیپ های روده از نوع آدنوما هستند. با این حال، تنها حدود ۵ درصد از آدنوماها به واقع بدخیم می شوند. تخمین زده میشود که خطر سرطانی شدن یک پولیپ روده با اندازه متوسط در طی ۱۰ سال حدود ۸ درصد و در طی ۲۰ سال حدود ۲۴ درصد باشد.
نظرات
ارسال یک نظر